Allt aggressivare säljmetoder

TEXT: PETRA HANSSON

Allt fler nätverksföretag etablerar sig i Sverige. I takt med att konkurrensen hårdnar blir försäljningsmetoderna aggressivare. Långt ifrån alla är oseriösa, men att komma åt avarterna via lagstiftning är mycket svårt.

Idén med nätverksföretag, multi level marketing (MLM,) kommer från USA. Den som går med i ett sådant nätverk bygger upp en pyramid med ett par återförsäljare som i sin tur skaffar sig ett par återförsäljare osv. Även deras försäljning ger bonus åt dem som värvat dem. Varorna säljs ofta på så kallade home parties, försäljningsmöten i någons hem.

På 70-talet fanns bara en handfull MLM-företag representerade i Sverige. Smink, städartiklar och plastburkar var några av de tidigaste varorna som såldes på detta sätt. Idag finns minst 50 MLM-företag representerade i Sverige. Några exempel är: Nature’s Own, GNLD, Amway, Tupperware, ACN och Quorum. Numera säljs allt möjligt genom nätverk: telefonabonnemang, villalarm, hälsojuicer, sexhjälpmedel och mycket annat.

Ett argument som ofta används för nätverksförsäljning är att man slipper fördyrande mellanhänder såsom butiker och grossister. Men i stället måste varornas pris täcka den bonus som betalas ut i flera nivåer av återförsäljare. Enligt Björn Lundén, författare till MLM-boken, går i genomsnitt cirka 40 % av varans pris till provisioner när det gäller MLM-företag. Varor som säljs på detta sätt är sällan billiga.

Svårkontrollerad marknadsföring
Den traditionella mun-till-mun marknadsföringen kompletteras av väckelseliknande möten,  platsannonser som främst vänder sig till arbetslösa och folk som är missnöjda med sina liv och hemsidor på Internet. Många annonser och hemsidor är mycket hemlighetsfulla och avslöjar inga produktnamn eller företagsnamn förrän du har klickat dig igenom ett antal sidor med förföriska bilder på lyxkryssningar, sportbilar, exotiska resmål och annat glamoröst och lyssnat dig igenom långa, säljande ljudfiler. Platsjournalen har nyligen stoppat annonser som förespeglar anställningar, men i själv verket handlar om att man ska erbjudas att bli oberoende distributör med egen firma.

Herbalife är ett av de företag som har distributörer som använder sig av den typen av marknadsföring.

Jonas Arnqvist som är VD för Herbalife i Sverige säger att det är viktigt att distributörerna håller sig till de riktlinjer som branschorganisationen Direkthandelns Företag dragit upp.

- Men distributörerna är egna företagare. Vi varken kan eller får styra deras verksamhet.

 Få kan leva på MLM
Enligt Jonas Arnqvist finns det kanske 10 000 registrerade oberoende distributörer i Sverige som säljer Herbalifeprodukter. Hans uppskattning är att runt 100, alltså en procent, av dem enbart har detta som inkomstkälla.

Bör man med den bakgrunden låta folk tro att de ska kunna leva på detta som egenföretagare?

- Nej, men det går inte att följa upp vad varje återförsäljare säger och lovar, säger Jonas Arnqvist.

Marknadsföringslagen gäller oavsett om marknadsföringen riktar sig till konsumenter eller till egenföretagare. Det är varken tillåtet att överdriva produkternas egenskaper eller förtjänstmöjligheter.

Enligt Lotta Danin på Konsumentverket är det svårt att komma åt marknadsföring som sköts av oberoende distributörer.

 - Vi skulle behöva gå på var och en av distributörerna och det har vi inte resurser till. Dessutom handlar mycket av marknadsföringen om personlig försäljning. Då är det omöjligt att bevisa vad som sagts.

Pyramidspel är förbjudna enligt lotterilagen. Om ett nätverksföretag ger bonus för att värva kunder bryter det mot denna lag. Några fall har kommit upp till domstol, t ex det uppmärksammade fallet med Holiday Magic som fälldes enligt denna lag. Att däremot betala bonus som är baserad på varuförsäljning går bra, enligt lotterilagen. Därför klarar de flesta nätverksföretag att hålla sig på rätt sida om lotterilagen. Att dra en gräns är emellertid mycket svårt. Ett telefonföretag blev fällt för att det sålde telefonkort där bonussystemet var överordnat själva produkten. Många företag befinner sig i en gråzon.

Både Lotteriinspektionen och Konsumentverket arbetar på att ta fram klarare regler för nätverksföretag, men ännu finns inget färdigt lagförslag. Därför får man tills vidare i hög grad förlita sig på att företagen följer branschorganisationen Direkthandelns Företags direktiv, även om det inte händer något speciellt om de låter bli att göra det.  

Ordförande för denna organisation är Herbalifes VD, Jonas Arnqvist.

 Nätverksförsäljning
200 000 back för Maria

TEXT: PETRA HANSSON

Maria mådde mycket dåligt efter en whiplash-skada. Hon blev tvungen att sluta sitt jobb. En bekant övertygade henne att börja använda företaget Herbalifes hälsoprodukter och även själv bli en återförsäljare.  Det skulle vara lösningen på alla hennes problem. Men det blev inte som hon tänkt sig.

  - Jag trodde på produkterna och det verkade enkelt att tjäna stora pengar genom att bygga upp en pyramid av återförsäljare, säger Maria.

 Hon registrerade in en firma och satte igång. Idag står hon med ett lager värt ett par hundratusen kronor som hon inte kan sälja.

 - Enligt min sponsor (den som rekryterar en återförsäljare, reds.anm.) skulle man kunna lämna tillbaka det man inte kan sälja. Redan våren –99 började jag ställa frågor om produkterna eftersom inte alla kunder var nöjda. Jag vände mig till min sponsor, till medicinska rådet, till Stockholmskontoret och till Europakontoret i London. Men jag fick inga besked. I augusti förra året skrev jag att jag vill lämna tillbaka mitt lager som är värt ungefär 200 000 kr, säger Maria.

 Efter drygt ett halvår har hon fortfarande inte fått tillbaka en krona eller fått några besked.Varken telefonsamtal, brev, mail har gett något resultat och nu börjar Maria bli förtvivlad.

 Blev påverkad av mötena
I början var Maria var skeptisk till de väckelseliknande möten som Herbalife anordnar.

 - Där framträder sanningsvittnen och berättar om hur Herbalife har förändrat deras liv. De vittnar om hur rika de blivit av att sälja produkterna och hur pigga, friska och smala de blivit av att använda dem själv. Jag tycker inte att jag brukar gå på reklam och försäljningsprat, men jag blev ändå påverkad av detta till sist. 

- Varje vecka fick jag fax och e-post som skulle sporra mig till att sälja mer. Om man sålde för en viss volym skulle man få åka på olika resor och kryssningar. Nu efteråt tycker jag att det påminner om ren hjärntvätt.

  - Jag gick på det hela, köpte in massor av varor. Tyvärr övertalade jag andra att göra likadant. Vid den första resan till utlandet stod Herbalife för hotellersättning, men jag fick själv betala resa och uppehälle. Jag fick också fri entré till ett föredrag. Föredraget hölls av en framträdande Herbalife-representant som berättade om hur bra företaget och dess produkter är, säger Maria.

Efteråt kände hon sig ganska lurad.

 Får ingen hjälp
Vad gäller varorna, som bland annat är bantningspreparat, vitaminer och skönhetsprodukter har Maria inga större invändningar, förutom att de är dyra och därmed svåra att sälja. En del kunderna har varit nöjda, medan några har mått illa, fått ont i magen eller inte gått ned i vikt som de tänkt sig. När kunderna varit missnöjda har Maria upplevt att hon inte fått någon som helst hjälp eller några förklaringar från Herbalife och andra distributörer.

 För att få bli så kallad oberoende distributör av Herbalifes produkter måste man registrera in en firma och bli egenföretagare. Maria tycker nu att hon inte hade en aning om vad detta innebär och tror att det gäller många andra distributörer också.

 - Det är främst när något går fel som man inser hur sårbar man är som egenföretagare. Om ett ärende går så långt som till Allmänna Reklamationsnämnden är det alltid den oberoende distributören som står som motpart till kunden, aldrig moderföretaget. Om distributören själv är missnöjd kan denna inte vända sig Konsumentombudsmannen eller ARN. Där fick jag veta att de bara hanterar klagomål från privatpersoner.

 Då återstår bara att vända sig till domstol.

 - Sedan fick jag reda på att hemförsäkringens rättsskydd inte gäller när man driver ett företag. Om jag vill dra ärendet till domstol får jag betala advokaten med egna privata pengar, liksom eventuella rättegångskostnader om jag förlorar, säger Maria.

 Hon hoppas fortfarande att ärendet ska gå att lösa i godo. Men hon vill uppmana alla som ska starta eget företag inom nätverksförsäljning att tänka sig för noga.

Råd för den som funderar på att gå med i nätverksföreta

 Publicerad i Råd & Rön nr 3 -01