Skydda kroppen, inte bara knoppen 

Ridning är en olycksdrabbad sport. Varje år skadas cirka 13 000 utövare. Idag är det en självklarhet att skydda huvudet med en ridhjälm, men betydligt färre ryttare drar på sig en säkerhetsväst innan de sitter upp. 
Lennart Borgelöv från Göteborg började rida som vuxen och tycker det är lika självklart att använda väst som att ha hjälm. Fast egentligen var det lite av en slump att han köpte en väst.
Det var en tjej i min ridgrupp som hade köpt en för stor väst, som jag provade och som passade mig perfekt. Då köpte jag den av henne, säger Lennart. 
Första gången jag använde ridvästen var på en uteritt. Jag hade en häst som var jättenervös och som sprallade omkring hela tiden. Det var riktigt otäckt och jag var glad att jag hade en säkerhetsväst på mig. Sedan dess har jag använt den varje gång. 
Själv har Lennart aldrig trillat av någon häst och förutom den där uteritten brukar han inte känna sig orolig när han rider. Däremot har han sett många ryttare som har ramlat av eller blivit avkastade, både avancerade och nybörjare. Därför tycker han att det borde vara obligatoriskt med väst, åtminstone vid hoppning och när man rider ut. 
På Göteborgs Fältrittklubb där Lennart rider använder i stort sett alla yngre ryttare säkerhetsväst. Bland dem som börjat rida som vuxna är det också ganska vanligt. De som är minst benägna att använda väst är de vuxna ryttare som ridit i många år.

Många olyckor
Ungefär 13 000 personer skadar sig årligen inom ridsporten, alltså i snitt 36 om dagen. Visserligen ska detta sättas i relation till att ungefär en halv miljon människor i Sverige regelbundet ägnar sig åt ridsport, enligt Svenska Ridsportförbundet. Men det är ändå en skadedrabbad sport och det inträffar årligen ett antal riktigt allvarliga olyckor, vissa även med dödlig utgång.
Ridhjälm är idag obligatoriskt på alla ridklubbar som är anslutna till Ridsportförbundet. Enligt Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Ridsportförbundet rider idag 99 procent av alla ryttare med hjälm. När det gäller väst finns dock inga planer på ett obligatorium.
- Vi rekommenderar användning av säkerhetsväst, eftersom den ger ett bra skydd. Vi har emellertid valt att gå frivillighetens väg, eftersom det idag finns en stor acceptans framförallt bland unga ryttare att använda väst. Därför lägger vi hellre fokus på utbildning i hästhantering än att införa ett allmänt krav på säkerhetsväst, säger Ulf Wilken
En säkerhetsväst fungerar så att den fördelar trycket när man faller av en häst och slår i marken, eller om man blir trampad eller sparkad.
Marjut Sohlman, som är chefsortoped på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och även aktiv tävlingsryttare själv, säger att en säkerhetsväst kan göra en väldigt stor nytta. I vissa situationer kan den rent av vara livsavgörande. Hon nämner ett exempel med en ridolycka på Värmdö för några år sedan, då en kvinna blev trampad av sin häst och dog.
- Hjärtat brast på henne, men hade hon haft väst på sig hade hon överlevt, säger hon.

"Borde vara obligatoriskt"
Marjut Sohlman tycker att säkerhetsväst borde vara obligatoriskt på alla tävlingar, precis som hjälm är det idag. I alla sammanhang där hästen inte är i sin vanliga miljö, till exempel tävling och uteritt är olycksrisken betydligt större. Även en lugn häst kan bli skärrad vid ett sådant tillfälle.
Även om inte hästen blivit skrämd, kan givetvis ryttaren ramla av vid ett hinder och falla över bommarna. Det är ett annat exempel på en situation där en väst kan fördela trycket och minska skadorna.
Hon betonar att västen inte bara är ett skydd vid allvarliga olyckor. Det kan exempelvis vara mycket otäckt när man trillar av en häst och fullständigt tappar andan under en lång stund.
- Den upplevelsen har fått många, framförallt barn, att sluta rida helt. Effekten av ett sådant fall lindras betydligt om man har väst.
- En bieffekt av att använda väst, är att man faktiskt rider bättre när man känner sig säker.
Säkerhetsvästen skyddar mot mycket men inte mot allt. Tillverkarna av säkerhetsvästar måste i bruksanvisningen ange även vad västen inte skyddar mot. Såhär skriver företaget Airowear som tillverkar västarna Zippa och Reiver: "Skadorna kan bli mindre allvarliga, men kan inte helt undvikas. En säkerhetsväst skyddar inte ryggraden och förhindrar inte skador som uppkommit genom svår vridning, böjning, dragning eller klämning av kroppen."
För att göra nytta måste en säkerhetsväst passa perfekt:

En väst som inte passar kan göra mer skada än nytta. Därför är det viktigt att man inte köper en väst att växa i åt barn och ungdomar.
- Om en väst stöter i sadeln kan den även stöta upp mot halsen. En väst ska absolut inte kunna glida upp mot strupen eller nacken. Den får också sämre slagdämpande effekt om den glappar, säger Jeanette Brackman, inköpschef på ridsportbutiken My One.
- När vi provar ut västar i våra butiker, får kunden alltid sitta med den på, i en sadel.
Är den för liten är det risk för skavsår, eller att den inte täcker de organ som den är avsedd att skydda: njurar, lever och mjälte.
Dan Ekener, inköpare på grossistföretaget Kjällquists Hästutrustning, tipsar att man bör gå runt med västen en stund när man provar den i en butik. Kroppsvärmen gör att säkerhetsvästen expanderar efter en kort stund.

Stor prisskillnad
Säkerhetsvästar v kan kosta från cirka 600 till bortåt 3 000 kronor. Flertalet västar som säljs är godkända enligt den högsta säkerhetsklassen. Det man betalar för när man köper en dyrare väst är framförallt att de är bekvämare och mer anpassningsbara.
Vissa av de dyrare märkena förekommer i kort, lång, bred och smal modell och även dam- och herrmodeller. De mer exklusiva märkena har ofta mer avancerade inspänningsanordningar och mer bekväm stoppning. En del modeller kan beställas i många olika färgkombinationer.
Tävlingsryttare väljer ofta västar som är sydda i många mindre rutor. Dessa västar är extra smidiga och ryms under en tävlingskavaj, men är ändå godkända enligt den högsta säkerhetsklassen. Priset kan ligga över 3 000 kronor, men det finns också varianter för strax under 2 000.
Det finns också en stor begagnatmarknad när det gäller säkerhetsvästar. Flera ridsportbutiker säljer även begagnade västar. Köper man på annons kan man hitta ännu billigare västar. Fördelen med att köpa den i en fackbutik är att man kan få professionell hjälp med att prova ut rätt storlek.
Medan det kan vara vanskligt att köpa en ridhjälm begagnad – om den har utsatts för ett kraftigt slag, kan den ha förlorat sin skyddande effekt, fast det inte syns – är det oftast inga problem med att köpa en begagnad väst. Det är relativt enkelt att se om kardborreband och spännen är hela och att gå in i fodret och se efter om det är helt.  

Se upp för luddiga formuleringar!
Oavsett om man köper en ny eller en begagnad väst är det viktigt att se efter att den är CE-märkt. Västar som inte är godkända säljs ibland med luddiga formuleringar, som till exempel: "producerad under en noggrann kvalitetskontroll så att allt stämmer enligt säkerhetsstandarden." Ett annat sätt är att benämna varan för "ridväst" i stället för säkerhetsväst. På så sätt har man undvikit att utlova att det är en godkänd säkerhetsväst.

 

Är västen godkänd?

Säkerhetsvästar räknas som personlig skyddsutrustning. För att få sälja personlig skyddsutrustning måste tillverkaren garantera att produkterna uppfyller de säkerhetskrav som finns enligt lag.
- Är en ridväst inte CE-märkt är det tveksamt om det tillverkande företaget vet vad de sysslar med. Säljer man personlig skyddsutrustning måste den vara godkänd enligt gällande standard, säger Lars Bonnevier på SIS, Swedish Standards Institute.
Konsumentverket är tillsynsmyndighet när det gäller personlig skyddsutrustning för privat bruk och som alltså ska kontrollera att de lever upp till gällande lagstiftning. Vid en granskning som Konsumentverket gjorde 2001, framkom att det stora flertalet västar var CE-märkta, men det förekommer undantag. Däremot var det bara var fjärde som hade en bruksanvisning på svenska, vilket också är något som krävs enligt lag. Någon uppföljning har inte gjorts sedan dess.
Konsumentverket kan även skicka produkter på provning för att se om de lever upp till sin CE-märkningen. Någon sådan provning har ännu inte gjorts på säkerhetsvästar.
Idag säljs säkerhetsvästar på allt fler ställen, även i affärer som inte primärt sysslar med ridsport. För att vara säker på att få en säkerhetsväst som är godkänd, ska man alltså kolla märkningen noga.
De flesta västar som säljs i ridsportbutiker har även ett Beta-märke. Detta är en frivillig märkning. Beta står för British Equestrian Trade Association och är en brittisk branschorganisation som bland annat certifierar ridutrustning, som exempelvis ridvästar. Betas säkerhetsnivåer följer den europeiska normen och har färgade etiketter enligt följande: Svart etikett är nivå 1, brun nivå 2, lila nivå 3.
Om en ridväst har ett Beta-märke betyder det att den är testad både enligt EN-13158 och att den är godkänd av Beta. För att bli godkänd av Beta, krävs årliga tester, vilket inte behövs för CE-märkning.
Det finns även andra frivilliga märkningar.

 

Titta efter det här när du väljer väst

 När du köper en säkerhetsväst för ridning ska den, enligt lag, vara märkt med följande:  

Publicerad i Råd&Rön nr 9/2007