Slutgrillat "mellan Domus och Palais"? 
18 000 stödjer det uppsagda gatuköket

      Tommy Körberg och Richard Wolff gör det. Leif Pagrotsky och After Shave-gänget gör det. Till och med unga vegetarianer gör det: går till Jonsborgs gatukök på Avenyn för att stilla hungern.  Men om Pressbyrån får som de vill, går en 50-årig korvepok i graven vid årsskiftet. 

      Historien börjar egentligen för 80 år sedan, då göteborgaren Ingvar Andersson började sälja korv från en låda på magen på denna plats. Han satte så småningom upp en masonitbarack som sedan stod där till 50-talet.

      Ingvar Andersson, hyrde också lagerlokalen "Moset" som ligger cirka 25 meter från själva kiosken. Där lagas maten än i dag. För i Jonsborgs gatukök är det hemlagad mat som gäller. Såväl moset som köttbullarna, strömmingen och den vegetariska maten lagar personalen själv. Detta är säkerligen en av förklaringarna till populariteten. En annan är förstås läget på Göteborgs paradgata Avenyn, som ett nav mitt i stadens kultur- och nöjesliv.

      1947 byggdes sedan kiosken som står där idag. En ny korvgubbe, som händelsevis också hette Ingvar Andersson, tog över och drev den sedan ända till 1995. Då köpte Björn Jonsborg kiosken för att ge sin son Magnus ett bra arbete. Idag driver Magnus gatuköket med två anställda.

      Pressbyrån, som hyr lokalen av kommunen och i sin tur hyr ut en del av byggnaden till Jonsborgs Gatukök, har emellertid sedan flera år försökt bli av med hyresgästen för att kunna ha hela lokalen själv. Förra gången gatuköket sades upp till avflyttning klarade de sig kvar på en juridisk teknikalitet: Pressbyrån hade sagt upp privatpersonen Björn Jonsborg, medan det var hans aktiebolag som stod för hyreskontraktet.

      Vill få stanna kvar
    
 - Vi trodde att det skulle bli en trivsam och bekymmersfri verksamhet. Om vi hade vetat vad som väntade oss hade vi nog aldrig köpt den, konstaterar Magnus Jonsborg som, endast 25 år gammal, fått lära sig mycket mer om juridik och företagsamhetens avigsidor än han skulle önska. Men stridsviljan är fortfarande intakt, trots resultatlösa förhandlingar i Hyresnämnden och tunga advokatkostnader.

       Pressbyrån betalar 165 000 kronor i hyra till kommunen per år. De hyr sedan ut ungefär en tredjedel av lokalen till gatuköket för 153 000 kronor. Det betyder 12 000 kronor per kvadratmeter. Men det är ändå inte hyran striden handlar om. Björn och Magnus Jonsborg är inte heller intresserade av att få någon ekonomisk ersättning.

       - Möjligen en likvärdig lokal. Fast var hittar man något som är likvärdigt med detta? undrar Magnus Jonsborg.        
      - Vi kämpar inte bara för vår egen skull utan även för göteborgarnas. Korvkiosken är en institution som ska bevaras, säger Magnus Jonsborg.

       Han visar upp sina listor med namnunderskrifter. Fram till i mitten av oktober har ungefär 18 000 personer skrivit på listorna där man kräver att gatuköket ska få vara kvar. Listorna utgör en brokig blandning av kända och okända personer. Många har också skrivit personliga kommentarer.

       "Det behövs en korvgubbe med stil här på Avenyn!" skriver Leif Pagrotsky. "Här åt jag min första korv för 53 år sedan" avslöjar Jan Malmsjö (hur minns han det?). "Är ni galna -  var ska jag nu äta min mat i Göteborg?" undrar Peter Harrysson.

       "Mångfald är viktigt"
    
Flera av Göteborgs politiker har engagerat sig i frågan. Kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson har uttalat sig i flera tidningar och poserat på bild tillsammans med Björn och Magnus Jonsborg. Han har lovat att "göra vad han kan".

       Även folkpartisten Erik Lithander och Fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson har uttalat sitt stöd. Enligt Magnus Jonstorp tycker många politiker att det är viktigt med en mångfald i staden.

       - Mångfald betyder att det inte bara ska finnas kedjeföretag, som Pressbyrån och McDonald’s på Avenyn. Utvecklingen går tyvärr i den riktningen, säger Magnus Jonsborg.

       Medan striden rasar förfaller gatuköket. Idag är det slitet och neonskylten är trasig. Väggarna är tapetserade med urklipp från tidningar och brev från personer som vill ha kvar kiosken. I taken finns en läcka som borde åtgärdas, men innan tvisten är avgjord, vågar ingen satsa pengar på renovering.

       Korvkiosken, som figurerat i TV-serien Albert och Herbert, som fått en egen sång och popvideo (Mellan Domus och Palais, en cover på Mellan Dover och Calais), och som engagerar så många människor hänger löst ännu en gång. Nu är det kanske sista ronden i denna Davids kamp mot Goliat. Om 18 000 supportrar får som de vill blir det David som tar hem vinsten denna gång också.  

Text och foto:
PETRA HANSSON